En grafisk facilitator tilføjer værdi til dit arrangement med visuelle opsamlinger

Grafiske referater, Facilitering af processer, Samskabelse, Undervisning


Grafisk facilitering handler grundlæggende om kommunikation.
Det er et håndværk i at bruge visuelle virkemidler til at udvikle, analysere og præsentere ideer, processer og komplicerede emner.

Med grafisk facilitering sætter jeg billeder på dine ord og skaber derved et nyt rum til refleksion og dialog. For når vi sætter billeder på processerne og tankerne, så sætter vi hjernen i gang. Tingene bliver mere konkrete og nemmere at se i en sammenhæng. 

Far Tegner arbejder med grafisk facilitering fordelt på tre overordnede områder: Visualisering af konferencer, facilitering af processer og samskabelse, Kurser og undervisning i grafisk facilitering.

Grafisk facilitering til konference

Når jeg laver grafisk facilitering i forbindelse med en konference, et seminar, eller en workshop, producerer jeg lynhurtigt tegninger, der analyserer, opsummerer og fortolker de vigtigste nedslag fra arrangementet. Nogen steder kalder man det for ‘graphic recording’, andre steder konferencetegneserier, eller visuelle referater. Men navnet er egentlig underordnet. Det vigtige er, at jeg skaber et visuelt produkt og dialogværktøj, som øger deltagernes udbytte af din konference.

Øger networking-muligheder

Det skaber liv og energi til arrangementet at have en grafisk facilitator med. Det pirker til de små grå, så man ikke sygner slatten sammen over sin konference-croissant og det fungerer som en naturlig samtalestarter i pausen. For alle skal hen og se om netop deres guldkorn er blevet foreviget i tusch, eller hvordan man lige visualiserer ‘bæredygtigheds-principper’, eller ‘inklusions-politik’. Den grafiske fortolkning af konferencens emner skaber på den måde naturlige muligheder for, at dine deltagere kan networke.

Bedre overblik og refleksion

Et visuelt referat giver deltagerne bedre mulighed for at huske og perspektivere læringspointerne. Og så er det eminent til at skabe overblik, sætte ting ind i en sammenhæng og formidle tekniske og komplekse emner og processer. For man kan presse enormt meget information ind på sådan en visualisering. Man kan for eksempel både sige noget om tid, indhold, målgruppe, effekt, udfordringer, interessentgrupper og forskellige elementers indbyrdes relation, uden at det kræver det sorte bælte i overblik og Excel for at forstå det. Og endda i et format, som hænger en del bedre fast i hjernebarken, end de fleste lange, grundige, detaljerige og KNAS-TØRRE strategi-oplæg.

Videreformidling og opfølgning

Som regel digitaliserer jeg de visuelle referater. De er nemlig et ret blæret hand-out at sende ud til dine konference-deltagere. Det hjælper med at videreformidle læringsudbyttet af konferencen til kollegerne hjemme i organisationen og tage den nye viden i brug. Det er et væsentligt succeskriterie for, at organisationerne vil sende folk afsted en anden gang. Mange vælger at hænge de visuelle referater op på kontoret efterfølgende. Eller på anden vis dele den med deres kolleger. Og før du ved af det er konferencens hovedpointer blevet gentaget adskillige gange. ‘Bare’ fordi du gav dem det rigtige og lettilgængelige materiale.

Referaterne er desuden velegnede som indhold på hjemmeside og sociale medier. Og et godt udgangspunkt for et opfølgende event, hvor man hurtigt sikrer at deltagerne har konferencens pointer i frisk hukommelse. Med andre ord tilføjer grafisk facilitering væsentlig merværdi til dine deltagere.

Far Tegner leverede grafisk facilitering til kommunikationskonferencen KOM21, hvor blandt andet Søren Brostrøm talte om troværdig kommunikation.

En kommunikativ superhelt, Søren Brostrøm, gav sin opskrift på troværdig kommunikation til konferencen KOM21.

Grafisk facilitering af processer og workshops

Tegn, hvordan du laver kaffe og jeg skal fortælle dig, hvem du er…

Vil du gerne skabe bedre processer? Styrke følgeskabet til ledelsens visioner? Forankre en ny strategi i organisationen? Så er grafisk facilitering et stærkt værktøj. Som konsulent med en god sjat erfaring for proces- og projektledelse, strategi- og udviklingsarbejde, så kan jeg hjælpe dig med lige præcis det.

Overblik og forståelse

Når vi sætter billeder på processerne, så sætter vi hjernen i gang. Tingene bliver mere konkrete og nemmere at se i en sammenhæng. Illustrationer og farver hjælper med at skabe overblik og gøre komplekse emner forståelige. Mål og udfordringer bliver tydeligere. Og det hjælper med at skabe en stærk fælles forståelse for jeres proces i organisationen. Meget mere end hvis de præsenteres i anonyme og uengagerende kasser, Excel-ark og skemaer.

Samskabelse

Når jeg bruger grafisk facilitering som værktøj på en workshop, eller til at facilitere en proces, så skaber vi en historie og en tegning sammen. Deltagerne sætter selv ord og billeder på det vi arbejder med. Det giver et stærkt medejerskab. Vi taler også om, hvordan koncepter kan illustreres og hvilke metaforer der passer på situationen. Det styrker deltagernes refleksion og kvalificerer både processen og produktet. Alle deltagere bliver involveret i skabelsen af tegningen. Det skaber solid konsensus og (meget bogstaveligt) et klart fælles billede af processen.
Det er særlig anvendeligt i forbindelse med strategi- udviklings- og forandringsprocesser.

Forankring i organisationen

Efter workshoppen tager jeg skitser og papirer med hjem og rentegner det. I får altså et professionelt visuelt produkt, der fortæller hele historien om jeres proces. Det er et stærkt værktøj, når processen skal kommunikeres ud og forankres i organisationen. For den visuelle fremstilling skaber et klart narrativ. En historiefortælling, som gør det nemmere at opnå fælles forståelse og følgeskab. Et udgangspunkt for dialog og refleksion, som sikrer at resultatet af jeres arbejde ikke bliver glemt i en stak af ting der aldrig bliver læst. Men i stedet er noget der bliver delt og snakket om på kontorer og i teams.

Kursus og undervisning i grafisk facilitering

Arbejder du som leder, underviser eller konsulent? Har du et job, hvor det er rigtig vigtigt at kunne dele viden med andre og skabe rum for samarbejde?
Så kunne det være at du skulle lære grafisk facilitering selv. Det er nemlig et super-værktøj til lige præcis det.

Jeg underviser i grafisk facilitering på to niveauer, så der er mulighed for at vælge det der passer bedst til dine behov. Og så leverer jeg skræddersyede kurser, hvor det giver mening med et mere målrettet forløb.

Basis-kursus

“Jeg kan ikke tegne!”
Sådan er der rigtig mange voksne mennesker der går rundt og tror. Det er heldigvis ikke en forudsætning for at kunne lære grafisk facilitering. For det handler ikke om at tegne noget som skal udstilles på Louvre, eller vinde en Eisner-Award. Det handler om at udtrykke sig klart gennem brugen af visuelle teknikker. Det kan langt de fleste lære og det er dét der er fokus på i mit basis-kursus i grafisk facilitering. Det sagt, så indgår der også basal tegneteknik på kurset, da det trods alt er federe at folk kan se, hvad du har tegnet.

Du lærer grundlæggende visuel grammatik. Vi arbejder med rammer og former. Du lærer at tegne mennesker og ikoner, som du kan bruge til at udtrykke dig. Du lærer en grundlæggende opbygning af dine illustrationer. Og en hel masse ‘snyde-tricks’ til at tegne bedre. Det er en hel-dags oplevelse fyldt med praktiske øvelser. For i sidste ende er grafisk facilitering et håndværk. Og det kræver øvelse.

Udvidet kursus

Okay. Du har styr på, hvordan du tegner en hest. Eller i hvert fald et hus. Eller måske har du bare været på et kursus i grafisk facilitering før. Nu skal vi lære at gøre det interessant at se på. Og at anvende dit lærte basis-håndværk rigtigt. Det udvidede kursus bygger oven på basis-kurset.

Her arbejder vi med at kombinere forskellige typer af visuelt sprog til at øge mængden af information du kan kommunikere. Vi arbejder med at skabe stærke narrativer i din visuelle kommunikation. Vi arbejder med perspektiv og med kontrast, så du kan skabe noget der fanger øjet. Og det er en fordel, for du laver det jo for, at andre skal kigge på det.

Skræddersyet kursus

Jeg tilpasser gerne kurserne til jeres behov, hvis nu i er en række kolleger med samme faglighed for eksempel. Så hvis I er en kommunal, regional eller statslig institution vil fokus være på grafisk facilitering i en politisk styret organisation, på projektstyring, mødeledelse osv. Er I i det private kan det være vi tager udgangspunkt i kunderejser, eller produktions-processer. Det er nemmere for jer at komme ud og praktisere jeres nye færdigheder, hvis det er tydeligt, hvordan I kan bruge dem. Det kræver selvfølgelig, at jeg kan forberede mig på lige præcis jeres hverdag og opgaver. Det kan vi afklare i telefonen.

Sådan her tegner man en glad grafisk facilitator

  • Far TEgner opsummerede vores konference, KOM21, kreativt, sjovt og præcist. Deltagere og oplægsholdere var meget begejstrede for de visuelle referater og delte dem selv videre på sociale medier, så koferencens pointer fik endnu større rækkevidde. Ditte Havelund, Marketingansvarlig, KForum.
  • Far Tegners streg er fuld af humor og han har flair for at omdanne og formidle auditive input til visuel output til gavn for andre. Det var kærkomment på Clever Content Conference, hvor hans visuelle referater stak ud blandt tweets på konferencens officielle hastag. Stine Holmgaard, Head of Events, Clever Content Academy
  • Far Tegners visuelle referater har været et effektivt trækplaster i vores strategiske brug af take-aways til vores konference om samskabelse. Hasses tegninger er for os super værdifuldt indhold og har derfor været en rigtig god investering. Michel Winckler - Kommunikation- og Marketingkonsulent, Professionshøjskolen Absalon
  • Far Tegner fangede lynhurtigt essensen af oplæggene og omdannede kreativt ord til tegninger. For deltagerne var tegningerne et sjovt og anderledes krydderi, og mange har efterfølgende set og downloadet de visuelle referater. /Andreas G. Jensby - Communications & Marketing Manager, No Zebra
  • Far Tegners visuelle illustrationer og sjove streg var med til at gøre nogle af de mere tekniske emner lettere at forstå og skabte en humoristisk opsummering og et kærkomment analogt afbræk, efter en lang dag med powerpoints og grafer. /Morten Fristrup - Commercial & Communications Officer, Denmark, Marine Stewardship Council

Det praktiske

Konference- og undervisningsrum kommer i mange forskellige størrelser og former. Jeg arbejder med mobile staffelier, så jeg kan tilpasse mit setup til lige netop dit lokale. Jeg klarer alt det praktiske med fragt, materialer, opsætning, nedtagning og den efterfølgende digitalisering. Jeg sørger også for at have materialer med til kursusdeltagere.

Så kan du koncentrere dig om at give dine gæster og deltagere en god oplevelse.

Hvad koster det så?

⁠Inden jeg kan give et konkret tilbud på grafisk facilitering til dit arrangement, skal jeg vide noget mere om det. Derfor er første skridt at vi skal mødes. Det kan være på telefonen, digitalt eller i den virkelige verden. Så kan vi afdække dine behov og afstemme forventningerne, så du får præcis den løsning som passer til dit arrangement.
Min vejledende pris for et heldags-arrangement er 7.995 kroner.
I forbindelse med kurser koster det 1.995 kr. pr. deltager, inkl. materialer, og I skal være minimum 5 personer.
I skal stille et lokale til rådighed.

Eksempler

Her kan du se flere eksempler på grafiske referater fra arrangementer og process-workshops. Du kan også dykke ned i mine tidligere projekter og få en ide om, hvordan du kan bruge grafisk facilitering til at løfte dit event og skabe større læringsudbytte.


Jeg er altså stadig lidt i tvivl…

Det er ingen skam. En vis portion skepsis er sundt og nettet flyder jo nærmest over af lovprisende, SEO-venligt salgsgas.
Jeg tænker, at mine tidligere løste opgaver kan give dig den bedste ide om, hvordan du kan bruge grafisk facilitering til at styrke læringsudbyttet af din konference.

Dem kan du dykke ned i på min side om ‘Projekter’, eller ved at trykke på denne smarte knap.


Book et møde

Inden jeg kan give et tilbud på grafisk facilitering til dit arrangement, skal jeg simpelthen vide noget mere om det. Derfor er første skridt at vi skal mødes. Det kan være på telefonen, digitalt eller i den virkelige verden.

På den måde kan vi få afdækket dine behov og få afstemt forventningerne, så du får præcis den grafiske facilitering som passer bedst til dit arrangement og budget.